.

NONA EN CONTOUR — 1 AMBITIEUS VERHAAL 

      

.

20.08.2015

Kunstencentrum NONA en CONTOUR MECHELEN (Biënnale voor Bewegend Beeld) bundelen de krachten. De wederzijdse artistieke affiniteit mondt uit in één verhaal. Deze plannen impliceren een uitbreiding en de volledige integratie op vlak van programma, personeel en huisvesting. Concreet verhuist Contour Mechelen vzw vanaf augustus 2016 naar kunstencentrum NONA en smelten deze twee structuren per 1 januari 2017 samen tot één geheel. Het nieuwe NONA beoogt een grotere opdracht en bereik dan de som van de delen.

Aan de vooravond van CONTOUR 7 kondigen kunstencentrum NONA en Contour Mechelen trots aan dat hun reeds vruchtbare interactie vanaf 2017 doorgroeit naar een volledig gezamenlijk verhaal.

CONTOUR en NONA willen samen een artistiek aanbod uitbouwen, met renommee tot ver buiten Mechelen. Ze ambiëren een grotere rol in het Vlaamse cultuurlandschap. Zowel NONA als CONTOUR hebben een traditie van durf en experiment. Heel wat zoekende kunstenaars groeiden mede via NONA en CONTOUR uit tot gerenommeerde makers. De lat ligt hoog, zowel bij de artistieke begeleiding als in de publieke omkadering. Scherpe, eigenzinnige keuzes en volgehouden kwaliteitszorg staan voorop bij nieuwe creaties en de presentatie van bestaand werk. Beide partners hebben altijd de stedelijke context én een internationale dimensie voor ogen. Via hun nieuwe gedeelde ambitie komen CONTOUR en NONA tegemoet aan de noden van kunstenaars én het groeiende publiek.

Sinds 2009 werken CONTOUR en NONA frequent en projectmatig samen. Zo coproduceerde NONA kunstwerken van o.m. Jennifer West en Liz Magic Laser. Naar aanleiding van CONTOUR 7 introduceert en produceert NONA de prominente Libanese kunstenaar Rabih Mroué, met vier krachtige werken in de Mechelse Vlietenkelder. CONTOUR ondersteunde NONA tijdens de niet-biënnalejaren bij gastvoorstellingen waarin bewegend beeld een prominente rol speelde, zoals YES van Carly Wijs & Marijke Van Warmerdam. In 2016 gaan NONA en CONTOUR nog een stap verder in deze organisch gegroeide samenwerking. Samen produceren ze S.E.F.A., een nieuwe film van de beloftevolle allround kunstenaar Nastio Mosquito (°Angola/Gent).

CONTOUR, met een stevige internationale reputatie, behoudt z’n eigen naam, missie en karakter. Vanaf editie 8 krijgt deze kwalitatieve kunstbiënnale echter vorm vanuit de schoot van NONA. Aldus maakt CONTOUR integraal en volwaardig deel uit van het artistieke programma van NONA. Het nieuwe NONA handhaaft de focus op theater, dans en jazz, maar breidt de duurzame artistieke ondersteuning uit tot het domein van de beeldende kunst, meer bepaald het bewegend beeld (videokunst, film, installatie). Het is een uitgesproken wens om naast de biënnales ook beginnende kunstenaars in deze disciplines langdurig bij te staan, naar analogie met de ondersteuning die NONA nu al 15 jaar biedt aan (jonge) makers en collectieven.

Deze volwaardige eenwording betekent een volledige integratie op vlak van programma, personeel en huisvesting. Concreet verhuist CONTOUR vanaf augustus 2016 naar kunstencentrum NONA en smelten deze twee structuren per 1 januari 2017 samen tot één geheel, met een grotere opdracht en bereik dan de som van beide delen. Voor de nieuwe meerjarige beleidsperiode binnen het kunstendecreet van de Vlaamse Gemeenschap heeft deze eengemaakte organisatie dan ook de ambitie om door te groeien. Samen zijn we immers overtuigd dat dit verenigd verhaal op alle vlakken versterkend, verruimend en verfrissend zal werken.


EXTRA INFO

NONA 

NONA is een multidisciplinair kunstencentrum, waar avonturiers en fijnproevers hun gading vinden en ervaringen kunnen delen. Het is dé artistieke hotspot in hartje Mechelen. Een kleine, gedreven ploeg presenteert voornamelijk theater, dans en jazz. Daarnaast is er, complementair met het aanbod in eigen huis en in de stad, ruimte voor debat en film. Ieder seizoen opnieuw toont NONA een selectie van de meest relevante en markante kunst uit België en Nederland. Vanzelfsprekend zwermen NONA’s coproducties ook uit naar het buitenland, van Edinburgh en Avignon tot Seoul en Montréal.

NONA biedt diepgaande ondersteuning aan makers, gezelschappen of initiatieven. In het bijzonder richt NONA de aandacht op jonge en/of vernieuwende kunstenaars. NONA tilt makers naar een hoger niveau en vindt daarvoor een talrijk publiek, zo getuigen de vaak uitverkochte zalen. NONA creëert een forum voor nog onbekende of anders klinkende stemmen, wars van genre of discipline, en doet dit alles steeds met het oog op de (potentieel) aanwezige artistieke kwaliteit. Zo groeide onder meer Abattoir Fermé, Lisbeth Gruwez/Voetvolk, Hof van Eede en DJ Grazzhoppa’s DJ Big Band in de schoot van NONA.

NONA biedt diepgaande ondersteuning aan makers, gezelschappen of initiatieven. In het bijzonder richt NONA de aandacht op jonge en/of vernieuwende kunstenaars. NONA tilt makers naar een hoger niveau en vindt daarvoor een talrijk publiek, zo getuigen de vaak uitverkochte zalen. NONA creëert een forum voor nog onbekende of anders klinkende stemmen, wars van genre of discipline, en doet dit alles steeds met het oog op de (potentieel) aanwezige artistieke kwaliteit. Zo groeide onder meer Abattoir Fermé, Lisbeth Gruwez/Voetvolk, Hof van Eede en DJ Grazzhoppa’s DJ Big Band in de schoot van NONA.
www.nona.be


CONTOUR

Contour Mechelen vzw is een kunstorganisatie die zich toelegt op de creatie en presentatie van bewegend beeld. Tijdens de onpare jaren organiseert Contour Mechelen de Biënnale voor Bewegend Beeld. Dit project, CONTOUR genaamd, staat centraal binnen de werking van de organisatie. De Biënnale presenteert bewegend beeld op bijzondere plekken in Mechelen en fungeert als een platform voor curatoren en kunstenaars die werken rond verschillende vormen van bewegend beeld: film, video en installaties. CONTOUR is een even spannende als ontspannende manier om hedendaagse beeldende kunst van internationaal niveau te ontdekken en creëert bovendien een dialoog tussen hedendaagse kunst en architectuur in Mechelen. Vaak is de rijke geschiedenis van de stad het decor.

CONTOUR is het geesteskind van Etienne Van den Bergh en bestaat sinds 2003. Elke editie heeft een andere curator. Die zorgt telkens weer voor een eigen gezicht en een aparte dynamiek. De zevende editie (29.08 – 8.11.2015) draagt de artistieke stempel van curator Nicola Setari. De in Brussel gevestigde Italiaan is onderzoeker, curator en auteur. Hij was onder meer betrokken bij het artistieke en educatieve luik van dOCUMENTA (13) te Kassel in 2012, en co-cureerde het Visionary Africa platform in BOZAR Brussel in 2011. Vorige edities werden gecureerd door Jakob Fabricius, Anthony Kiendl, Katerina Gregos, Nav Hacq, Cis Bierinckx en Etienne Van den Bergh. CONTOUR produceerde de voorbije jaren tal van werken van gereputeerde nationale en internationale kunstenaars als Dara Birnbaum (2005), Omer Fast (2007), Vincent Meessen (2009), Dan Graham (2011) en Keren Cytter (2013). Drie Europese samenwerkingsprojecten werden door CONTOUR gecoördineerd met partners in Duitsland, Italië, VK, Frankrijk, Polen, Slovenië en Zweden. 
www.contourmechelen.be 
www.contour7.be
VOOR DE PERS

Meer info, fotomateriaal en interviewaanvragen:

Bart Vanvoorden
Artistieke leiding
NONA
bart@nona.be
0475/501130

Steven Op de Beeck
Directeur
CONTOUR
steven@contourmechelen.be
0477/408098U ontvangt dit persbericht omdat wij vermoeden dat u geïnteresseerd bent in CONTOUR. Klik hier als u onze persberichten niet meer wenst te ontvangen.
.
.

.